15 dec. 2013

Funbeat-testet #100 – Velodromcykling

Vad: Prova på-kurs på velodromen i Falun. Nybörjarna jag, Per, Staffas, Emma och Mikaela fick mycket bra teoretisk och praktisk genomgång av Johan Landström. Sammanlagt runt 2,5 timme.
Passbeskrivning: "Går igenom säkerhetsgrejer, kör och testar cyklarna."
Tidigare erfarenhet: Har kollat några gånger på andra som har cyklat. Och blivit helt säker på att jag aldrig skulle våga.
Hur det var: Kanske ingen slump att velodromcykling blev #100 i mitt test. Har som sagt kollat några gånger, och det ser Helt Omöjligt ut. Väggarna lutar så mycket att det bryter mot både tyngdlagar och så kallat förnuft. Men vad gör man inte för forskningen? Teoretisk genomgång först, om varför det är viktigt att hålla sin linje och kolla över axeln innan man flyttar sig i sidled. Och sen ut på plasten (den blå som är helt platt). Bara att komma i pedalerna var ju ett litet äventyr när det inte finns frihjul. Broms och växlar saknade jag inte så mycket, men att inte kunna sluta trampa var svårt under hela passet. Några varv för att känna på cykeln, lite slalom mellan koner och sen var det dags att flytta upp på väggen. Här var jag rätt skakis och hade svårt att lämna det ljusblå, men till slut kom jag upp, och det var riktigt häftigt! Man ramlade inte ner! Det ska tydligen luta 48 grader (eller var det procent?) där det är som brantast, men egentligen krävs det inget mer för att klara av att cykla ovanför den blå linjen än på den svarta längst ner. (Mer än en hjärna som glömmer bort att det är några meter extra fallhöjd om man rasar där uppe). Grämer mig lite över att jag inte tog med filmkamera, men jag har snott en film som ni kan kika på. Börja på mitten om hela är för lång.  
Kulskala: Väldigt kluvet. Pendlade mellan -10 och +10 under passet. Innan jag vågade mig upp på väggen var det allt annat än kul, men när jag väl masade mig upp var det hur kul som helst, en enorm kick. Jag får nog sätta en 10:a, för det var så det kändes när jag gick hem, även om ett snitt skulle hamna på 0. 
Borgskala: Hade väl en vilopuls som var 20 slag högre än vanligt innan vi började (jfr backhoppningen). Det var inte jobbigt att cykla, men jag hade nog fokus på helt andra saker. Med tanke på hur hög puls jag fick skulle jag tro att det går att göra väldigt jobbigt det här. I dag 13–14.
Förmodad träningsvärk: Ingen.
Igen: Om jag fick köra helt själv eller med en väldigt liten grupp skulle jag kanske våga göra om det. Men med folk framför och bakom och ovanför och nedanför... tveksamt. Jag litar inte på mig själv.

Här fattas 10-15 minuter. Glömde knäppa igång klockan efter en paus, och vågade inte släppa styret för att knäppa igång den igen.
 
 
Inga växlar, ingen broms.
 
 

5 kommentarer:

Kajsa sa...

Wow!!! Häftigt att du äntligen kommit upp i 100! Bra kämpat :-)

Unknown sa...

Grattis och fantastiskt roligt att Velodromcykling blev #100!

Vad ska du göra nu då??
100 vägar till att bli Velodromproffs? ;)

Anonym sa...

Grattis till 100! Bra val av avslutningsgren!

Mikaela sa...

Grymt sa grisen!

Lina sa...

Tack alla.
Det finns planer på ett nytt projekt, men det har inget med velodromcykling att göra :)