7 mars 2012

Funbeat-testet #34 – Powerplate

Vad: Powerplate (kallas även vibrationsträning) på Lugnets Fysiocenter i Falun. Introduktion + runt 40 minuter övning.
Passbeskrivning: Finns ingen på Fysiocenters hemsida. Men så här skriver företaget Powerplate: Power Plate®-maskinen stimulerar kroppens naturliga respons på vibration. Vibrationerna orsakar reflexartade muskelsammandragningar flera gånger per sekund, som i sin tur accelererar effekterna av träningsövningarna. Tack vare detta kan du träna hela kroppen på endast 20 minuter. Det är alltså träning på en platta som vibrerar 30-50 gånger/sekund, och när man står på den drar musklerna ihop sig. Träning utan ansträngning, typ. (Se pulskurva!)
Tidigare erfarenhet: Ingen.
Hur det var: Jag fick inte bara prova själv, först måste man få en genomgång av instruktör. Och det var väl bra. Min var påläst, pratglad och ärlig. Han menar att den här statiska träningen inte är något för den som vill bygga stora muskler. Bäst effekt av får otränade och folk som kör i rehabsyfte efter exempelvis stroke, och helst ska man kombinera plattan med vanlig träning på gym. Jag tyckte att benövningarna var rätt bra, men bål och överkropp var svåra och jag tror att man kör dom bättre på andra sätt. I ärlighetens namn känns det som att det nog ger lika mycket att köra statiska benövningar utan plattan också, men det förutsätter ju att man får det gjort. Vill tro att den här träningsformen kan vara bra för den som helst inte går på gym, har jag fel? 
Borgskala: 12. Visst, jag fattar att det är svårt att göra rätt första gången. Det här var mest konstigt. Någon magövning gjorde jag nog helt fel, för alla vibrationer hamnade i skallen, och det kändes inget vidare.
Kulskala: 4
Förmodad träningsvärk: Kanske lite i baksida lår.
Igen: Nej. Möjligen efter en stroke, för innervering är nog träningen bra. Har du provat? Vad tyckte du?
Dom här övningarna körde jag.

5 kommentarer:

Stefan sa...

Man måste väl bara lite snabbt nämna mina 7 minuters jägarvila på powerplate från -10. Ja jag slog ju Darvels tidigare rekord då..

Lina sa...

Du menar att mina 45 sekunder inte var nytt världsrekord?

Allvarligt. Är det bra träning det här?

Stefan sa...

Ja alltså då jag är något vetenskapligt lagd så testade jag faktiskt det. Gjorde ett maxtest i knäböj och tog då 90kg. Körde sen powerplate i 3 månader (ingen annan styrketräning) och klarade då 130kg. Så nog är det effektivt, enda minuset är väl att det är sjukt tråkigt.

Lina sa...

Så här har jag alltså totalsågat nåt som är bra?

Gör om, gör rätt, Börjes!

Stefan sa...

Men hur "bra" är det är sjukt tråkigt? Jag saknade själva rörelseglädjen som kommer av att vingla med skivstänger. Men om jag måste köra rehab kommer jag mos def använda PP igen.