23 mars 2012

Funbeat-testet #38 – Qigong

Vad: Qigong på Koppjärk i Rättvik. 60 minuter.
Passbeskrivning: Ingen på hemsidan. Men det beskrivs ungefär så här på interne.se: Qigong är en traditionell kinesisk självträningskonst för både kropp och sinne med en historia som är längre än 5000 år. Det är enkelt att träna och resultaten kommer snabbt. Till grund för all Qigong ligger människans erfarenhet av olika ansträngningar för att förbättra sitt liv. Qigongens syfte är att fullända kroppen, sinnet och livsfunktionerna. Qigong är en unik metod som förenar rörelse, andning och koncentration. Den förebygger sjukdomar, kan återställa förlorad hälsa och anses kunna förlänga livet.
Tidigare erfarenhet: Ingen.
Hur det var: Jag, två tappra och en fröken. Andningsövningar och enkla rörelser i slowmo. Eftersom jag var ny mer instruktioner än vanligt. Halvvägs in i passet fick jag hjälp att fatta att jag andades bakvänt. Det är magen som ska stå för jobbet, och det är när man har lärt sig det man förbättrar lungkapaciteten. Alla gör det, menade instruktören, även elitidrottare. Jag är lite skeptisk, men vad vet jag? Sista kvarten massage av triggerpunkter, bland annat för att bli friskare, stärka olika organ, för att få bättre balans och harmoni i kroppen och för att orka mer.  
Borgskala: Egentligen inget alls. Men på något sätt var det jobbigt att andas "rätt". Skulle tro att det blir någon annat om man lär sig att andas utan att tänka på det.
Kulskala: 5. Jag hade trott och hoppats att det skulle vara mer rörlighetsträning (som jag behöver!) Väldigt ovant att göra så långsamma rörelser.
Förmodad träningsvärk: Nej.
Igen: Nej, troligen inte. Men jag tänker inte skratta åt det. Hundra miljoner miljarder kineser kan inte ha fel. Eller?
Kör du qigong? Varför? Snälla, berätta lite mer!

1 kommentar:

Stefan sa...

Varför qigong när det finns falungong? I´m just saying