20 dec. 2013

Hur det är att prova 100 – något som kan likna en utvärdering av Funbeat-testet

#55–Elghufs i Rättvik, jobbigast.
Hur sammanfattar man ett projekt som tog två år och innehöll hundra delmoment?
Korta versionen: Det var hur bra som helst! Nästan allt var kul, mycket var bra, jag fick träffa massor med bra folk och har blivit lite mindre feg. Prova gärna hemma!
#20–Klättring inne.
Långa versionen: Det var verkligen hur bra som helst för mig, det här stolleprovet som jag kallade Funbeat-testet. Tanken från början var ju att bli lite mindre feg, våga testa utanför boxen (cykel, skidor, rullskidor, löpning). Det finns två anledningar till att jag undviker saker (vill skriva undvek, men jag är inte där än). Dels är det det där pinsamma, "tänk om någon ser vad talanglös jag är/om jag gör fel och alla skrattar" (#42–Poledance). Eller så kan det vara "väldigt, väldigt farligt. Jag kommer att slå ihjäl mig, minst" (#29–Dressyr, #98–Backhoppning, #100–Velodrom). Det är så himla tråkigt att låta sig begränsas av sina tankar, för när man väl har masat sig iväg visar det sig nästan alltid A: inte vara så farligt, och B: vara kul. Jag har blivit mindre feg, men har fortfarande förbättringspotential.  
#25–Snöskor.
Det mesta var kul, och jag är helt ärlig när jag säger det. Jag skulle kunna tänka mig att göra om i princip alla grejer. Visst, några har varit axelryckningar, men jag kommer bara på ett riktigt bottennapp, och det var #9–Burning beats. Det kommer jag aldrig att göra om. En del saker har jag kört flera gånger efteråt (#61–STUP, #66–Squash, #17–Cirkelfys), andra skulle jag gärna göra igen (#36–Flowin, så himla bra!, #52–Kyrkbåtsrodd, så himla kul!)
#70 – Fäktning.
Bortsett från allt som var kul och bra har jag fått en stor behållning, och det är alla trevliga människor jag har träffat. Dom där som brinner för SIN grej och bara verkar tycka att det är kul att det kommer en nästan 40-årig nybörjartant. ALLA har varit hjälpsamma och förklarat och tagit hand om mig på bästa sätt (#80–Tyngdlyftning). Jag har hamnat i många helt nya miljöer (#54–Dragkamp, #78–Boxning) och det är ju inte bara kul och intressant att lära sig nytt, utan häftigt att se hur seriösa alla är. Det finns verkligen inga A- och B-sporter, det är bara olika och ingen idé att försöka jämföra.  
#28–Bågskytte
Apropå trevliga människor: jag fick till exempel träffa 78-åriga Göte, yxkastarmästare i Öje. Jag tror inte att ni fick se honom. Så här ser han ut:
#53–Yxkastning.
Jag fick hänga på mormor och henne PRO-polare och spela boule. Där kan man snacka avancerade psykningar:
#59–Boule.

Vad det kostar? Nästan ingenting. Jo, jag har fått köpa något liftkort och betala för något enstaka pass, men ingen av alla de föreningar jag har hälsat på hos har begärt ersättning för sveda och värk. Jag har utnyttjat ganska många prova på-tillfällen, (#21–Hip hop) men ingen förening har sagt nej när jag har frågat om det är okej att vara med. Det är så himla bra! Jag gillar verkligen idrottsrörelsen.
#79–Vattenpolo.
Inte har jag slagit ihjäl mig heller, trots att jag varit säker på det ganska många gånger. Jag har däremot haft Väldigt Mycket Träningsvärk emellanåt. (Värst alla kategorier: #12–Trapplöpning. Nådde inte ner med hälarna till golvet på nästan en vecka. Fruktansvärt!) Jag fick ett köttsår av den våldsamma träningsformen #90–Hopprep, och jag stukade tummen när jag provade #92–Amerikansk fotboll, men det var nog allt på skadefronten.
 #92–Amerikansk fotboll.
Några test har visat sig bli något helt annat än det jag trodde. Förutfattade meningar är verkligen inte bra på något sätt. Det brukar finnas en maskin på gym som man står och trampar på, jättefånigt ser det ut. Säkert helt menlöst, trodde jag. Sen testade jag #67–Stairmastern och höll väl på att stryka med. Där kan man snacka underskattning! Har du sett den där maskinen utan att testa? Prova den nästa gång.  
#73–Nordic military training.

Innan jag körde igång hade jag en lista med runt 70 grejer jag ville prova, och merparten av dom har jag faktiskt bockat av. Friidrott och gymnastik valde jag bort för att jag snart är 40 och stel. Draghund var bokat och klart tre gånger i vintras, men det kom sjukdom och skollov emellan, och sen försvann snön. Det var synd, för det skulle jag gärna testa någon gång. Multisport, parkour och konståkning ville jag egentligen också prova, men jag kom visst inte till skott. Det fanns också en tanke på convict conditioning, (träning i pyttesmå rum). Jag köpte boken, mer blev det inte. Vill du låna eller ha den? Jag tror att den är vettig!
Yngst i klassen. #69–Chi ball.
Det är egentligen bara en sak jag ångrar, och det är att jag inte har filmat. En minut från varje grej hade blivit en kul film. Jag får göra det nästa gång. Stort tack till alla som har kommit med förslag och glada tillrop. Tack till alla som på ett eller annat sätt har tagit hand om mig ute på fältet också. Nu ska jag klättra upp på Kilimanjaro, och sen ska jag ta tag i nästa projekt. Arbetsnamnet är Falun Ute. Hej så länge!

Gör succé som vanligt. #98–Backhoppning.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Tack för att vi fått vara med på din resa i sportens värld. Har varit kul läsning!

Fredrik sa...

Imponerande att du genomförde detta projekt. Jag har nog läst alla hundra test - med stor behållning. Nog finns det 100 till sporter att testa?

Anonym sa...

Vilket kul projekt du har haft. Har vart jättekul att följa! :D

Rebecca sa...

Så himla, himla inspirerande!!!! Jag har länge funderat på att göra samma sak - men så blev jag tipsad om din blogg och tänkte: WOW, här är någon som faktiskt gjorde det som jag inte vågat än! Du är grym!!

Lina sa...

Tack Rebecca!
Klart du ska testa, du kommer inte att ångra dig! Hör gärna av dig om det går att läsa någonstans.