11 dec. 2010

Turistens klagan

Laos ligger valdigt hog pa topplistan over varldens fattigaste lander. Landet har fantastisk natur och trevliga manniskor, god mat och allt sant dar som gor det trevligt att vara turist.
Men idag skams jag.
Lamnade Vang Vieng, ett av de finaste stallen jag varit pa, efter mindre an ett dygn. Staden ar helt forstord av 'rika' turister, som roker och super tills dom spyr och dackar, forolampar folket och verkar leva efter budordet "jag har mer pengar an du, alltsa ar jag battre".
Det gor mig sa ledsen.
Visst fattar jag att turismen ar bra for ett fattigt land, men till vilket pris?
Det finns foretag som ordnar vandringar och cykelturer, men igar/idag blev ingen av eftersom jag var den enda som var intresserad. Det som lockar i stan ar att aka traktordack i floden mellan barerna. Olen gar pa fem spann och rokat ar val inte mycket dyrare. Sag en tjej igar som spydde ner en tuk tuk, skrattade och gick darifran, en kille satt och sket mitt pa gatan i turiststraket till allman beskadan.
Cyklade en kort svang pa formiddagen, bara nagra kilometer utanfor stan ar det en helt annan varld, dar folk lever pa sin risodling och sina hons. Sag en tjej som hade en vavstol. Pa fem dagar vaver hon en duk, som jag kan kopa for 50 spann.
Flyger till Kambodja och Angkor wat i morgon. Kanske slipper turisterna dar?
Glomde kamerasladden, men du kan ju googla pa Vang Vieng.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du resonerar så himla rätt. Pinsamt att folk kan åka från andra sidan jordklotet och kanske det enda de får se och uppleva är botten på ett grogg-glas, dessutom ha mage att uppföra sig som svin. Hoppas nästa anhalt blir mycket, mycket bättre.
/Staffas

Anonym sa...

Roligt att följa din resa men usch vad trist att höra att turisterna inte har mer vett. Kram Stina

Lina sa...

Alltsa, det dar med spriten behover man ju inte aka sa langt for att fa se. Men det ar installningen jag retar mig pa. Om en grej kostar 100 spann hemma och 10 i Laos, varfor inte betala 15 som dom vill ha, i stallet for att pruta en halvtimme? Dom dar fem kronorna ar ju middag for en hel familj. Och ja, aka over halva jordklotet for att kaka pizza, dricka cola och kolla friends-repriser?

Thonita sa...

Vilken resa - du har sett både botten och topppen. Nu hoppas jag att botten har varit nådd och att du bara har toppen kvar. massor av varma (eller kanske kalla för värmen) kramar/Thonita