27 mars 2013

Tröskelintervaller

Det har inte känts bra att springa på hela vintern. Om det beror på en träningsfri höst, förkylningar eller hög ålder vet jag inte. Men i dag bestämde jag mig för att köra omvänd psykologi på mig själv. Tröskelintervaller, alltså. I stället för att på förhand bestämma att det ska gå i ett visst tempo ("vad sakta det går, vad jobbigt det är, vad dålig jag är") får pulsen bestämma tempot. 3x10 minuter på 90% av max – utan att tjuvkolla på hastighetsmätaren – var planen. Och det gick faktiskt bra. Hade fixat en intervall till utan problem. Om det är bra träning? Ingen aning, men självförtroendet blev i alla fall lite bättre. När jag kom hem såg jag att det det inte hade gått vrålsnabbt, men det skyller jag på underlaget. Måste försöka tänka positivt nu med tanke på det som komma skall.

Om man ska vara ordentlig ska man testa fram sin mjölksyratröskel med laktatmätare, men jag känner mig själv så pass att jag vet att jag fixar mina 90% ganska länge utan att dra på mig syra. (Maxpulsen har jag å andra sidan inte testat på ungefär 20 år, men det är en helt annan historia). Om du vill testa din maxpuls eller laktatgräns eller i princip vad som helst i Falukrokarna kan Rikard Tynell och Sport support center hjälpa till.
Första gången på ett halvår utan långkallingar! Och mössa! Och vantar!


3 kommentarer:

Leif_A sa...

Ja, tröskelintervaller är bra, i alla fall för mig. Sliter inte så mycket men ger desto mer. Jag har kört det till och från och blivit lite överraskad varje gång när jag kört tröskelvalla att det har påverkat formen positivt.

Nej,du är ännu inte så gammal. Dina löpande grannar är x antal år äldre. Där då x > 10+

Nja, jag mailade för några veckor sedan Tynell om nytt laktattest men fick inget svar.

Lina sa...

Då kanske jag ska köra tröskel lite oftare (än vart femtonde år)?
Det var ingen vidare reklam för Tynell, trodde att det funkade bra där.

Leif_A sa...

Nu skickade jag ett mail till och fick svar direkt. Så mitt förra mail kanske seglade bort i cyber-rymden.